Ağaç ve Çocuk Sağlığı


*
**
Çocuklar üzerinde yapılan küresel bir araştırma: Daha fazla ağaç, daha az hastalık sonucunu vermektedir.
***

Vermont Üniversitesi tarafından 35 ülkedeki 300.000 çocuk üzerinde yürütülen bir çalışma, havza örtüsü daha güçlü olan ağaçlıklı bölgelerde yaşayan beş yaş altındaki çocukların diyareye yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir. Diyare bu yaş grubu için ikinci sıradaki ölümcül hastalıktır.

Nature Communications'da yayınlanan bu çalışma, havza durumu ve küresel ölçekte çocuk sağlık verileri arasındaki bağlantıyı ölçen ilk çalışmadır.

Çevre Enstitüsü'nden Taylor Ricketts, "Tüm bu farklı ülkelerdeki bu farklı ailelerin hepsine baktığımızda, daha sağlıklı havzalarda çocukların bu ölümcül hastalığa yakalanma olasılığının düşük olduğu görülüyor" demektedir.

Ekip, şaşırtıcı bir şekilde, kırsal havzalarda ağaç örtüsündeki yüzde 30'luk bir artışının, gelişmiş su temizliği veya tuvaletlerin eklenmesine benzer biçimde etki gösterdiğini ortaya koymaktadır.

Brendan Fisher, "Bu, havzaların doğru koşullarda korunmasının bir halk sağlığı yatırımı olarak ikiye katlanabileceğini gösteriyor" dedi. "Bu, çok açık bir şekilde, 'doğal altyapının' insan sağlığını ve refahını nasıl doğrudan destekleyebileceğini göstermektedir ."

Araştırmada, ilk kez insan sağlığı ve çevre arasındaki bağlantıları küresel olarak inceleyebilmeyi sağlayacak devasa bir veri tabanı kullanılmıştır.

Doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Diego Herrera, "Ağaçların tuvaletlerden ve iç tesisattan daha önemli olduğunu şimdilik söylemiyoruz" demektedir. Fakat bu bulgular, ormanların ve diğer doğal sistemlerin geleneksel su temizlik sistemlerini tamamlayabileceğini ve altyapı eksikliğini telafi etmeye yardımcı olduğunu açıkça göstermektedir ."

Araştırmacılar bulguların hükümetlerin ve kalkınma ajanslarının dünyanın dört bir yanındaki çocukların sağlık ve yaşam ortamını iyileştirmelerine yardımcı olmasını umuyorlar.

KAYNAK

Yorumlar